Vägen till god ekonomi

En god och stabil ekonomi är något som de allra flesta strävar efter. Det ger möjlighet till att i viss mån utforma sitt liv i den riktning man önskar. Ett bra boende och att kunna unna sig det där lilla extra som ger guldkant åt tillvaron ökar avsevärt ens livskvalitet. Skillnaden på inkomst för att nå dit behöver inte vara så stor som många tror, det gäller ofta bara att planera sin ekonomi utifrån de förutsättningar man har och inte leva över sina tillgångar. Avstå helst från alla de där häftiga statusprylarna som man i alla fall inte har någon användning för. Välj även bort de nya och dyra “kan vara bra att ha sakerna” som marknadsförs med intensiv reklam, och i långa loppet aldrig kommer till nytta.
Köp bara det du och din familj verkligen behöver och välj då bra saker som håller länge och har ett stabilt mervärde så slipper ni lägga onödiga pengar på skräp.

Planera inköpen

Att veckohandla mat enligt en noga planerad inköpslista minskar risken för onödiga inpulsköp av varor som man egentligen inte behöver. Dessa hamnar ofta längst in i skafferi och kylskåp där de glöms bort tills de blir dåliga och måste kastas därför att ingen har haft någon användning för dem. Genom att utnyttja rabattkuponger och rea-erbjudanden ges stora möjligheter till förmånliga inköp. Prisjämförelser mellan olika butiker, kan visa på stora skillnader som man kan vinna mycket på att utnyttja.
Allt fler har upptäckt andrahandsmarknaden både på nätet och i second hand butiker och fyndar snygga och trendiga kläder till en bråkdel av nypriserna. Inte minst klädmedvetna ungdomar har tagit detta till sig, men även barnfamiljer och andra ser fördelarna.

Om olyckan är framme

Även om man har bra struktur på sin ekonomiska situation så kan det inträffa oförutsedda händelser som man inte kan råda över. Olyckor och svår sjukdom kan rasera en till synes sund ekonomi på relativt kort tid och då behöver man ofta hjälp utifrån för att sanera hela den ekonomiska situationen. För detta finns möjlighet till professionellt stöd genom att många kommuner tillhandahåller så kallade skuldrådgivare som hjälper till kostnadsfritt efter att man själv har tagit kontakt.