Spartips – hemmabakad pizza

Många människor missar att man faktiskt kan spara en rejäl slant på att i så stor utsträckning som möjligt laga sin egen mat från grunden. Oavsett vad man har för mål eller mening med att spara in på hushållsekonomin är det ett riktigt bra tips att till exempel laga sin egen pizza hemma. Även om man händelsevis råkar bo på Östermalm och har nära till Sveriges absoluta bästa utbud när det gäller italienska restauranger kan nog de allra flesta hålla med om att hemlagat både smakar bättre och ger en känsla av genuin omsorg. Det är dessutom ganska dyrt att gå på restaurang oavsett var i landet man bor.

Snåla inte med degen

Att laga pizza hemma behöver verkligen inte betyda att pizzan vare sig blir tråkig eller snålt tillredd. Den kan smaka lika gott som på vilken italiensk restaurang som helst och hålla minst lika god kvalité. Det spelar ingen roll om man är novis i köket eller en van hemmabagare. Alla degar bör tillredas med både jäst och en stor portion kärlek. Degen behöver vetemjöl, jäst, salt, olja och vatten.

Ett utmärkt spartips när det gäller degar i allmänhet och pizzadeg i synnerhet är att använda sig av torrjäst. Färsk jäst kan bli dålig men med torrjäst i skafferiet kan man tillreda pizza närhelst andan faller på. För att få en riktigt välsmakande deg rekommenderas att tillsätta någon väldoftande pizzakrydda som till exempel timjan eller oregano. De båda kryddorna kan med fördel även kombineras i degen. Vetemjölet bör köpas i storpack för att få ner kilopriset så mycket som möjligt. Direkt från kvarnen är aldrig fel.

Den viktiga pizzasåsen

De flesta pizzaälskare vet att hemligheten till en god pizza i mångt och mycket ligger i pizzasåsen. Recepten till dessa kan gå i arv från generation till generation. Ett mycket smart spartips som inte kompromissar med vare sig smak eller kronor är att köpa en riktigt god förpackning med antingen krossade eller passerade tomater. Här är det viktigt att inte försöka vara för snål. De billigaste konservsorterna innehåller större mängd vatten och mindre mängd solmogna tomater. Här sparar man själva verket mest pengar på att välja kvalitet framför kvantitet. Har man tomater hemma kan man med fördel använda dessa och göra även såsen helt från grunden.

Ingredienserna i en riktigt god pizzasås varierar efter tycke och smak men krossade eller passerade tomater är ett måste. Tillsammans med tomatpuré, salt, socker, vinäger, timjan, oregano, lavendel och valfria kryddor kan du sätta en alldeles egen prägel. Såsen måste få god tid på sig och få småputtra i lugn och ro på spisen.

Sparsam pizzatopping

Själva pizzan kan toppas med det som familjen gillar allra mest. Här kommer dock det bästa spartipset av alla. Precis som Kajsa Varg en gång sa så tar man vad man har. Detta betyder dock inte på något sätt att pizzan behöver bli snål eller sparsamt toppad. Det enda man sparar här är slantar. Med tillräcklig fantasi behöver ingenting i ett hushåll gå till spillo.

Påläggsskinka som behöver ätas upp kan strimlas som topping, några billiga paket bacon kan med fördel stekas upp och strimlas över pizzan. Även gårdagens stek passar bra. Ett par hackade eller strimlade stekta lökar blir perfekt som start. När det gäller topping är det bara fantasin som sätter gränserna.

Efter jäsningen kavlas degen ut i en storlek som passar braspannan. Tomatsåsen fördelas jämnt och den stekta löken läggs på. Därefter pyntas pizzan med den valfria toppingen och det hela avslutas med skivade tomater och generöst med riven ost. Överbliven ost i kylskåpet är den bästa slutklämmen. Den kan med fördel även frysas in och tas fram och rivas vid behov.