Spara pengar på tandblekning

Att bleka sina tänder har blivit något som kan göras hur enkelt som helst, oavsett var man bor. Det finns flera sätt att göra det på och man kan välja att utföra en tandblekning på en tandläkarklinik, en skönhetsklinik eller i hemmets egna lugna vrå. Dock bör du veta att tandblekning för hemmabruk inte är lika stark som den som används på kliniker. Tandblekning görs med skena och en blekningsgelé som man har i ett antal timmar, men på senare tid kan man också bleka tänderna med laser. Detta görs enbart på klinik och i Sverige kan man göra det på många orter, varpå Stockholm har många ställen att kontakta. De större städerna är vanligare men tandblekning sker i stort sett på varje större ort eller tandläkarklinik.

Att bleka tänderna med laser bör göras av en tandläkare och inte på vanlig skönhetssalong om man vill vara säker. Det har hänt att folk har fått sitt tandkött sönderfrätt då personalen inte har kunnat hantera lasern rätt. I artikeln ska vi beskriva de olika metoderna samt hur prisnivån ser ut.

Tandblekning med gel

När man bleker tänderna med gel, kan det vara mer eller mindre starkt. På tandläkarklinikerna använder man sig mest av märket Opalescense i ca 30% styrka. Det brukar börja med att man går dit för att först rengöra tänderna från tandsten samt att se att man inte har några hål. De tänder som är lagade eller har fasader, bleks inte av den enkla anledningen att fasader och kronor inte kan blekas. Sedan gör man ett tandavtryck som skickas till tandtekniker och ca en vecka senare kommer skenan. Denna skena får man sedan behålla för att fortsätta att bleka tänderna hemma.

Tandblekning med gel hos en tandläkare kostar från 3000 kr och uppåt beroende på var man bleker tänderna någonstans. Vanligtvis kostar en tandblekning i Stockholm lite mer än en tandblekning på mindre ort. Denna blekning sker i olika steg. Ibland gör man det en enda gång och ibland får man komma tillbaka 3 gånger för att bleka om tänderna med en veckas mellanrum. Det är tiden det tar för att få sina tänder riktigt vita. Den gel som du får hos tandläkaren läggs på för att sedan sitta i 6-8 timmar. Du går hem direkt med skenan i munnen och tar själv bort den senare på dagen eller kvällen. Ta gärna en sjal om halsen när du går hem så att du gömmer din mun. Man ser lite rolig ut när man knallar hemåt med en stor skena i munnen.

Resultatet brukar hålla i länge och för att bättra på det senare kan man köpa hemmablekningar och utföra själv. Opalescence har nämligen hemmablekningar som är lite svagare och dessa kan köpas hos tandläkare. Internet har några få hemsidor som säljer produkten men det är egentligen olagligt, då märket endast får säljas av legitimerade tandläkare. Dessutom har man trissat upp priset ett par hundra kronor mer på nätet för att tjäna på det. Det är väteperoxider i tandblekningsgelen som tar bort missfärgningar och som gör emaljen ljusare. Hemmablekningar har lite lägre styrka av det, max 16% och kan alltså inte skada tänderna om det sitter i för länge.

Hemmablekning

Att bleka tänderna hemma är en billig variant av att gå till tandläkaren. Hemmablekning kan köpas på vanliga apotek, hos tandläkare eller på nätet. Se dock upp med vissa märken på nätet som inte gör det minsta nytta och som har legat ett tag i sina förpackningar. Enligt EU-lag får inte hemmablekningar säljas via hemsidor utan man bör gå och köpa preparatet på ett apotek eller hos sin tandläkare. Om man är säker på att man hittat en seriös aktör på nätet kan man kanske slå till men undvik alltför billiga produkter. Opalescense hemmablekning kostar bara 400 kr hos en tandläkare och ett billigt nätpreparat brukar ligga på samma nivå. Du vinner alltså på att köpa det på plats.

Till en hemmablekning kan du antingen köpa en skena som inte är anpassad till dina tänder eller använda en skena du gjort hos tandläkaren. Idag erbjuder många hemmablekningsföretag att göra din skena anpassad till dina tänder. Då ingår det ofta i ett paketpris. Det fungerar som så att du gör ditt avtryck hemma och skickar det till en tandtekniker som samarbetar med företaget. Inom en vecka till 10 dagar får du din personliga blekningsskena som du kan ha hela livet.

Tänk på att det bör vara minst 20% vatten i en blekningsgelé för att inte torka ut tänderna för mycket. Annars finns det risk för att resultatet bara är kortvarigt och efter en vecka får du tillbaka dina gula tänders nyans. En hemmableknings-gel brukar kosta mellan 350-600 kr och vill du ha ett helt kit med skena och allt, kostar det mer eftersom tandteknikern ska betalas. Oftast är det ganska billigt ändå. Normalt betalar man aldrig mer än ca 1000 kr sammanlagt.

Tandblekning med laserlampa

Tandblekning med laser
En vanlig tandbleknings metod är med hjälp utav laserlampa.

Priset för en tandblekning med laser brukar inte gå på så mycket mer än en vanlig tandblekning med gel. När laserblekning kom blev det en sensation men resultatet blir egentligen inte mer vitt än med gel. Däremot tar det betydligt kortare tid. I Stockholm är det vanligt med laserblekning och passar stressade kunder som vill ha ett snabbt resultat. Det går till som så att du lägger dig ned i en stol och får käkarna uppspärrade och tandköttet skyddat. Sedan lägger man på en gel på tänderna som ska aktiveras av lasern. Därefter skyddas dina ögon från laserstrålarna och från lampan som tas fram för att bleka dina tänder. Vanligtvis ligger du mellan 30 min och en timme i stolen med lampan lysande. Därefter är du klar att gå hem.

Efter en tandblekning bör du inte dricka eller äta färgad mat eller dryck såsom kaffe, svart te, curry eller blåbär som gärna sätter sig kvar. Då är emaljen extra känslig och man bör vara försiktig i ca 2 veckor efteråt. Använd gärna en emaljskyddande tandkräm som stärker emaljen istället för att bryta ned den. Upprepa tandblekningar 1-2 gånger om året om du kör med hemmablekning. En blekning på klinik skall inte göras mer än en gång per år.