Spara pengar när du renoverar ditt badrum

Börjar det bli dags att renovera ditt badrum? Då är det flera saker du bör tänka på och framför allt är det lägligt att se över dina kostnader och göra upp en budget. Om du inte själv är rörmokare eller har större erfarenhet av våtutrymmen och att kakla väggarna, måste du betala en fackman som kan utföra sysslorna korrekt. Både elektricitet och vattenledningar måste en professionell person ansvara för, enligt lagen. Om du bor i Stockholm med omnejd finns det ett stort antal firmor att anlita. Det du då kan göra är att gå in på nätet eller Eniro.se för att läsa om dem och kolla upp kundernas omdömen. Detta gäller naturligtvis var du än befinner dig i landet. Det du vill är att få ett så snyggt och välgjort badrum som möjligt till det billigaste priset.

Skriv upp allt innehåll i din budget och gör poster

Men nu till artikelns väsentligaste ämne – ekonomin. Vill du ha ett snyggt badrum men samtidigt göra en budgetrenovering som är relativt billig, finns det små kryphål som du bör känna till. För faktum är att både badrums-och köksrenoveringar kan ge stora hål i plånboken om man inte är försiktig. Ett bra råd är att först spalta upp projektet i olika poster. Gör sedan en uträkning för vad varje post kan komma att kosta och väg sedan för-och nackdelar mot varandra. Vad är viktigast? Kan du kanske välja ett billigare handfat eller badkar mot att du lägger in golvvärme eller få en trevlig belysning istället. Normalt kan man inte få allt, men man kan kompromissa. Har du familj, så är det bästa sättet att sätta sig ned med dem för att göra en omröstning vad som känns viktigast för alla. En demokratisk taktik, helt enkelt.

Börja med basutrustningen till din badrumsrenovering. Dusch, badkar, toalettskåp, toalett, blandare och handfat är exempel på det. Här finns det många alternativ att välja mellan. Var smart och ta inte de dyraste alternativen. Gör du det, kan dina installationskostnader också lätt öka markant. Det finns många snygga alternativ som inte behöver kosta så mycket och till på köpet kan du då istället göra något extra med ditt badrum. Ju mindre badrum du har, desto mindre kan du göra. Du får dessutom räkna med att speciallösningar kan uppkomma medan ett större badrum kan ha standardmått och saker och ting blir därför lättare att installera.

De små detaljerna

Det är ofta de mindre detaljerna som kan komma att kosta mycket. Många bäckar små gör stor å, heter det och det kan nog alla vara överens om. I en badrumsrenovering måste man tänka på småsaker som speglar, krokar, toarulle-hållare, kakel och allt annat smått och gott som gör ett badrum till en hemtrevlig och mysig plats. För att göra detta så billigt som möjligt så kan du välja billigare alternativ genom att jämföra olika butiker. Många gånger är priserna lägre på internet och vill du, så kan du ta en lov till den fysiska butiken först för att syna materialet i verkligheten. Sedan köper du det på butikens hemsida eller någon annanstans som erbjuder det till en billigare peng.

Dessa småsaker är ganska lätta att sätta upp själv och på det viset sparar du pengar. Att göra något själv i och med sin badrumsrenovering, skapar också en gemenskap som man kan dela med familjen och då känner alla sig delaktiga i det hela. Installeringen av en tvättmaskin, bara elen är gjord av en elektriker, är egentligen inte så svårt. Och att sätta upp speglar och krokar är heller ingen konst. Låt bara experterna göra de sysslor som du själv inte är bombsäker på. Om något skulle gå snett med krokar och hängen, är det inte så problematiskt att göra om arbetet. Men låt experterna borra först eller sätt upp lättare saker med lim.

En sak som kan kosta mycket pengar och som du faktiskt kan göra själv, bara du har den information som krävs, är att riva. Du måste som sagt veta exakt vad du kan och inte kan ta bort så att inget viktigt går till spillo. Prata med den firma du ska anlita först och gör sedan rivningsbiten på egen hand. Då sparar du rejält med pengar.

Tänk klimatsmart

Det är inte bara renoveringen som ska vara hållbar – även din vattenkonsumtion och elkonsumtion bör gå ned i pris och mängd. De moderna blandarna är mer vattensnåla och ger bättre driftsekonomi i hela huset. Att använda digitala termostater på elementen är en liten investering men ger betydligt lägre kostnader i framtiden. Tänk på att golvvärme tar mycket energi även om man kan välja mellan golvvärme på el-buren eller vattenburen energi. Vattenburen energi är både billigare och mer miljömässigt, men kan orsaka läckage om det inte är korrekt installerad. El-buren golvvärme, som är vanligare i små utrymmen, kan istället orsaka bränder och ett krackelerat golv om plattorna är för stora. Fördelen med golvvärme är att när man känner sig varm om fötterna, känns hela kroppen varm, vilket gör att man skruvar ned termostaten i övriga huset. Du bör dock veta att den allra billigaste golvvärmen innebär ett par sköna tofflor eller en skön badrumsmatta.

När du anlitar experthjälp

Om du inte är expert själv, så lönar det sig att låta professionella utföra all installation, även om du själv naturligtvis kan hjälpa till. Vatten och el samt våtrumsskikt och fuktspärrar, måste utföras av fackmän och detta är inget att diskutera för att dina försäkringar ska gälla. I annat fall kan du gå miste om ersättning om något skulle gå fel. Även kakel och klinkers bör du låta ett proffs ge sig på, samt att borra upp hål. Byta kranar och installera golvvärme hör också till saker du inte ska försöka dig på själv. I de stora städerna som exempelvis Stockholm eller Göteborg, finns det många skojare som har vanan att inte göra arbetet ordentligt, men det går samtidigt att hitta ett stort antal duktiga personer som verkligen kan utföra ett kanonbra jobb.

Leta upp några firmor som du vet har ett gott omdöme. Kanske känner du folk som har använt sig av deras tjänster eller vet någon som kan rekommendera dem av andra anledningar. Be sedan om ett kostnadsförslag och hör vad de är särskilt bra på. Här gäller givetvis ROT-avdraget. Läs mer om ROT-avdraget på Skatteverkets hemsida.

Förhoppningsvis har du fått mer tips och råd, beträffande din badrumsrenovering och inom några månader får vi hoppas att du är helnöjd med hela renoveringen. Lycka till!