Sms lån – fördelar och nackdelar

Sms lån är ett omdiskuterat ämne som är avskytt av många. Trots detta är det förmodligen ingen som kan bortse från hur smidigt det kan vara att kunna ta ett snabblån någon gång ibland när det krisar i privatekonomin eller vilken lättnad som låntagaren känner i sådana situationer. Att ansöka om ett sms lån går ofta väldigt snabbt och smidigt vilket är en av dess fördelar men samtidigt kan det finnas stora nackdelar, bland annat i form av en ofantligt hög ränta.

Fördelar med sms lån

Fördelarna med sms lån är ganska självklara. Allt som du behöver göra när du vill ta ett snabblån är att fylla i ansökan och inom kort kan du ha pengar på kontot, förutsatt att du får tummen upp i kreditupplysningen. Det går snabbt, det är smidigt och det är enkelt.

Några fördelar med sms lån är:

  • Att du enkelt kan låna pengar när du verkligen behöver dem.
  • Att utbetalningarna är snabba.
  • Att pengarna kan nå dig sju dagar i veckan.

Tips: Kolla efter bra öppettider

Kreditbolagen som erbjuder snabblån har olika öppettider och det är därmed inte fel att undersöka detta om du funderar på att ta ett lån. En del har bara öppet måndag – fredag och möjligtvis lördagar medan du hos andra kan ta sms lån med utbetalning på söndagar, vilket sannerligen är en av fördelarna och därmed en konkurrenskraftig strategi. Även klockslagen varierar, där du kan ansöka om vissa snabblån i princip hela dagen, från arla morgon till sena kvällen, medan andra endast håller öppet under några få timmar mitt på dagen.

Nackdelar med sms lån

Nackdelarna har förmodligen inte gått någon obemärkt förbi och i en ledare i Aftonbladet 9 oktober 2014 så skrivs det att 160 människor hamnar hos Kronofogden varje dag på grund av snabblån som inte har betalats.

Det är en väldigt hög siffra och att folk tar snabblån som de egentligen inte har råd med tillhör sannerligen en av lånens nackdelar. I stora drag kan sms lånens nackdelar sammanfattas i tre punkter:

  • Höga räntor
  • Höga avgifter
  • Korta återbetalningsperioder

Att något är högt eller kort är naturligtvis relativt men här menas att räntorna är höga och återbetalningsperioderna är korta jämfört med banklån och andra traditionella typer av lån.

Tips: Se upp med den effektiva räntan

Att ränta och avgifter vid sms lån är hög är ingen hemlighet och det finns fall där räntorna har uppgått till helt orimliga nivåer. Som ett exempel på detta skriver Svenska Dagbladet följande om ett kreditbolag i en artikel från 29 mars 2010:

Den effektiva räntan, totalkostnaden för lånet när räntor och avgifter summerats i hop och anges som årlig ränta, blir 75 862 procent.

Ekonomiskt sett är det ett riktigt dåligt ekonomiskt drag att ta lån med sådana här räntor men samtidigt finns det naturligtvis tillfällen då låntagaren inte anser sig ha något annat val. Hur som helst så är det alltid klokt att faktiskt se efter hur hög räntan är.

Tips: Se till att du har råd att betala tillbaka lån

Sms lån med utbetalning på helger

En annan av nackdelarna är att många av sms lånen har väldigt korta återbetalningsperioder. Det betyder att du kanske måste betala tillbaka ditt lån inom två veckor eller en månad. Om du misslyckas att få din privatekonomi att återhämta sig inom en så kort tidsperiod så tillkommer diverse förseningsavgifter och dylikt.

Om du inte kan betala

Om du av någon anledning inte skulle kunna betala av ditt lån så kommer tre påföljder i följande ordning:

  • En påminnelse skickas ut.
  • Ärendet går vidare till ett inkassobolag.
  • Ärendet lämnas till Kronofogden.

Först skickar kreditbolaget ut en eller två påminnelser. I påminnelsen framgår hur mycket du ska betala inklusive förseningsavgiften samt när pengarna ska vara låneföretaget tillhanda. Förseningsavgiften är vanligen inte särskilt stor och ligger förmodligen någonstans runt 60 kr.

Om du underlåter att betala den summa som står i påminnelsebrevet så lämnar kreditbolaget över ditt ärende till ett inkassobolag, vilket har till uppgift att driva in skulden. Även här tillkommer extra avgifter.

I det fall du inte betalar skulden och avgifterna till inkassobolaget så lämnas ärendet till Kronofogden. Återigen får du en viss tid på dig att betala men om detta inte görs kan en utmätning komma att göras, vilket innebär att pengarna dras direkt från din lön eller att vissa av dina tillgångar tas för att täcka skulden.