Förbättra vardagsekonomin med kreditkort

Vill du förbättra din vardagsekonomi? Får du ofta höra att “kreditkort leder till att du hamnar i en skuldfälla”? Att spara pengar genom att använda kreditkort så ofta som möjligt kan verka motsägelsefullt, men faktum är att spara pengar genom ett kreditkort är en smart metod för att dryga ut kassan.

Hur går det till?

Köper och betalar du något med ett kreditkort istället för med kontanter eller med ditt vanliga betalkort får du ofta en viss procent återbäring (cash back) på alla dina inköp. Har du alltså ett kreditkort som du betalar dina inköp med och givetvis också betalar fakturorna för kortet i tid, innebär det att du kan tjäna pengar genom att du får återbäring på inköpen.

Du sparar genom att alla dina inköp blir till rabatterat pris tack vare återbäringen. Det finns flera kreditkort som ger omkring 1 procent i återbäring. Konkret innebär detta att om du i en butik köper något som det står kostar 1 000 kronor, kostar det dig endast 990 kronor när du använder ditt kreditkort. Efter en tid har du sparat stora summor på denna metod. Handlar du till exempel för 8 500 kronor i månaden med kortet, resulterar det i 1 020 kronor i återbäring på ett år. Du har i så fall tjänat över tusen kronor, bara genom att använda ett annat kort när du betalar.

Det finns även flera olika så kallade kreditbonuskort, som ger dig poäng för alla köp du gör med kortet. Till exempel American Express erbjuder flera olika bonuskort och har samarbeten med till exempel SAS där du kan byta in dina bonuspoäng mot flygbiljetter.

Andra sätt att spara är genom att sätta in en summa på kortet som du sedan får ränta på. Samlar du alla dina sparpengar på kortet kan dessa växa mycket efter en tid. Reser du utomlands kan även ett kort utan valutaväxlingsavgift spara dig flera hundralappar om året.

Hur välja kreditkort

Att välja rätt kreditkort kan vara svårt, men för att ta ett så klokt beslut som möjligt när du väljer vilket eller vilka kort du vill ha bör du ta hänsyn till och jämföra följande:

 • Årlig kostnad för att ha kortet
 • Årlig sparränta
 • Effektiv ränta på krediten
 • Vilket typ av kort det är
 • Möjligheter att delbetala krediten
 • Kredittiden
 • Kreditgränsen
 • Procent på återbäring, även kallat cash back och bonus
 • Olika erbjudanden
 • Vilka eventuella försäkringar som följer med kortet
 • Eventuella valutapåslag
 • Övriga avgifter för att ha kortet såsom fakturaavgift och aviseringsavgift

Efter en övervägning av ovanstående utifrån din situation kan du hitta det optimala kortet för dig och ditt sparande.

Några av de bästa alternativen

Det finns många bra kreditkort på marknaden och det kan vara svårt att hitta rätt i djungeln av alla kort. Det finns såväl generella Cash back-kort där du får återbäring för alla inköp som du gör i alla butiker som specifika Cash back-kort för till exempel bensin, resor eller mat.

Bank Norwegians kort är ett generellt kreditbonuskort som kan rekommenderas. Det erbjuds en maxkredit om 100 000 kronor. Den räntefria betalningen i 45 dagar gör dessutom att du slipper räntekostnader så länge du betalar din månadsfaktura i tid. Du får poäng på alla inköp som du gör med kortet. Poängen kan du sedan använda för att köpa resor över hela världen med Norwegian. En annan fördel med Bank Norwegians kort är att du gör gratis uttag i bankomater utomlands. Detta är alltså det perfekta kortet för dig som gillar att resa och vill hitta nya sätt att finansiera dina resor!

För dig som vill ha ett specifikt kort för dina inköp av bensin eller diesel är Shell Mastercard ett bra alternativ. Det finns ingen årskostnad för att ha kortet och du får 1 procent återbäring på alla dina inköp samt rabatt på varje liter bensin eller diesel.

Vill du ha ett flexibelt kort är American Express Platinum eller American Express Green att föredra. Korten har ingen kreditgräns och du betalar tillbaka krediten räntefritt i 44 dagar.