Drömmar om pengar

Drömmen om att bli rik eller ha gott om tillgångar har följt människorna sedan urminnes tider och tankar om vad man skulle kunna göra med pengarna har uttryckts på många olika sätt.
I musikalen “Spelman på taket” fantiserar den fattige mjölkutköraren Tevje i sången “Om jag hade pengar” att han skulle bygga ett jättefint hus och ha djur av alla slag på gården och “bara gå omkring med fickan full med guld” och låta andra fjäska för honom.
I en känd barnvisa låter Felix Körling den lilla flickan fantisera om allt hon skulle kunna köpa:
“Om pappa ville ge ja en femöring“
Vi har väl alla våra drömmar om vad vi skulle göra om pengarna räckte till. Många vill resa och upptäcka spännande och vackra miljöer, eller besöka kända historiska platser. Andra kanske vill köpa ett fint smycke till sin käresta. Ja, det finns många olika önskemål om vad man skall spendera pengar på.

Tjäna egna pengar

För bara en knapp generation tillbaka när det var gott om enkla jobb, så var det lättare för ungdomar att tjäna lite extra som till exempel cykelbud eller sköta diverse okvalificerade sysslor några timmar efter att skolan slutat för dagen. Efter avslutad skolgång, folkskola, gymnasium eller vidare studier var det på den tiden ofta lättare att komma ut i arbetslivet och tjäna egna pengar och skaffa eget boende. Men man ska inte bortse från att det fanns perioder med arbetslöshet och depression. Då ställdes sammanhållningen på prov, för hela familjer med flera generationer kunde få att lov att dela på en inte alltför stor lägenhet för att komma ner bostadskostnad

Glädjen med shopping

Att göra återkommande inköp för hushållets behov upplevs av de flesta inte som något vidare glamoröst, utan det hör till de nödvändiga vardagsbestyren. När det gäller andra och roligare inköp besöker man gärna på helgerna stora köpcentra eller nischade modebutiker, och då kallas det för shopping och är en populär fritidssysselsättning för många. Man har kanske spanat in något snyggt och lagt undan pengar en tid för att kunna köpa det. eller så kan det handla om presenter till nära och kära.